Hyper-V Export-Import (Clon)

Merhaba, bu yazımızda Hyper-V üzerinde çalışan VM’leri clon yöntemi ile çoğaltma yöntemini anlatacağım.

Hyper-V Nedir?

Microsoft Hyper-v’yi Server 2008 ile beraber tanıttı ve yeni windows sürümlerinde hyper-v’yi geliştirmeye devam etti. Hyper-V’nin ilk çıkışından bu yana, her zaman bir sunucu yöneticisi karar verdiğinde yüklenebilen bir Windows Server özelliği olmuştur. Ayrıca Microsoft Hyper-V Server adlı ayrı bir ürün olarak da kullanılabilir. Bu günlerde, Windows 8’den bu yana Windows İstemci işletim sistemi sürümlerinde de mevcuttur. Böylece BT Profesyonelleri ve diğer insanlar ihtiyaç duyduklarında ve ihtiyaç duyduklarında kendi VM’lerini (veya Sanal Makinelerini) hızlı bir şekilde oluşturabilirler.

Hyper-V Nedir
Hyper-V bildiğiniz gibi sanallaştırma programlarından bir tanesidir.Hyper-V sanallaştırma teknolojisi ilk olarak Windows Server 2008 işletim sistemiyle başladı.Windows Server 2008’de deneme aşamasındaydı.Birçok şirket tarafından kullanılmaya başlandıktan sonra Microsoft bu program üzerinde güncelleme getirmeye karar verdi.Hyper-V şirketler tarafından popüler bir sanallaştrma programı haline gelmişti.Bu aşamalar tarafından Microsoft,Windows Server 2012 ve Windows Server 2016 işletim sisteminde de Hyper-V sanallaştırma programına genişçe yer verdi.Hyper-V nin en güzel yanı ücretsiz olmasıydı.Her kullanıcı tarafından rahatlıkla kullabilen bir program haline geldi.

Hyper-V günümüzde de etkilerini göstermeye başladı.Bizzat bende bu programı kullandım.Programın içersinde birçok özellik mevcut.Hyper-V programının içinde ağ kartını sanallaştırma için eklentiler var.Ağ kartını sanallaştırmada private,external gibi seçenekler mevcut.

Private network özelliğinden hemen bahsediyim.Private network bildiğiniz gibi özel networktür.Bunu kısaca bir örnekle açıklayayım arkadaşlar.Private network özellikle büyük şirketler tarafından kullanılan bir network türüdür.Hyper-V sanallaştırma programında özellikle kullanılan bu network,şirket ağı içinde güvenliği sağlamak için bazı kısıtlamalar getirebilceğiniz,şirket ağını merkezi olarak yönetebilceğiniz bir network türüdür.Bu tür ağlara dışardan ulaşmak imkansız denecek kadar azdır.Büyük şirketler bildiğiniz gibi network güvenliği bağlamında oldukça katı politikaları vardır.Bu yüzden BT yöneticileri ağ üzerindeki network trafiğini en aza indirmek,ağ güvenliğini sağlamak,ağa bağlı olan kullanıcıları merkezden kontrol etmek için bu network türünü kullanmaya başladı.Böylece herhangi bir kullanıcıya kısıtlamalar getirerek ağ üzerinde başka bir işlem yapmasını engellemiş oldu.
Şimdi de external network tanımına başlayalım.Şirket ağı içinden bir kullanıcının internete çıkması için kullanılan bir network ağıdır.Tabiki bunları BT yöneticilerinin izin verdiği yetkiler tarafından yapabilir.Bunların dışına çıkamaz.Böylece şirket ağına dışardan gelebilcek saldırılara karşı güvenlik sağlanmış Ayrıca Windows Server 2012 ve Windows Server 2016,Windows Server 2008 Hyper-V de kullanılan bu network türünü şu şekilde de açıklamak mümkündür.Bir örnekle başlayalım arkadaşlar.Büyük bir şirkete sahipseniz.Ve elinizde sanallaştırma olarak kullandığınız Hyper-V teknolojisi var.İlk önce internal olarak kullandığınız ağ kartı üzerine bir domain kurdunuz.Daha sonrasında active directory üzerinden şirket içindeki departmanları oluşturarak bütün kullanıcıları departmana göre gruplandırdınız.Ve bu kullanıcıları tek tek buraya kaydettiniz.Daha sonrasında bir güvenlik duvarı programını kullanıyorsanız bu programı ana servera kurdunuz.Eğer küçük bir şirketsiniz maliyet bağlamında düşük bir bütçeye sahipseniz tek server üzerinden bütün işlemleri yapabilirseniz.Ancak network bağlamında oldukça güvenlik dışı bir politikadır.Eğer büyük bir şirketseniz neler yapabilirsiniz.İlk önce domaini kurarsanız yukarda belirttiğimiz işlemlerden başka anaservera entegre edebilceğiniz Kullanıcıların vpn yapabilceği bir sanal makina sonrasında, cluster yapcaksanız eğer onun için ayrı bir makine kurabilirseniz.Tabi bundan başka seçeneklerde mevcuttur arkadaşlar.External network şirketler tarafından şu şekilde kullanılır.Active Directory üzerinden kullanıcılara gerekli yetkiler verilerek internete çıkması için kullanılan networktür.Arkadaşlar bu anlattıklarım özelliklerin hepsi Hyper-V sanallaştırma programının içinde mevcuttur.
Şimdi de Hyper-V kullanmanın avantajlarından bahsedelim.


Hyper-V Kullanmanın Avantajları

1-Hyper-V sayesinde birden fazla sunucuyu ağ üzerinden kurabilir.
2-Sunucuların dağıtım oldukça kolaydır.Bu tamamen sizin isteğinize bağlıdır.Hangi sunucuya ne yükleyeceksiniz gerekli işlemleri bu program üzerinden yapabilir ve sonrasında bu sunucuları merkezi bağlamda kontrol etmeye tam yetkili olursunuz.
3-Hyper-V üzerinde esnek bir yapı mevcuttur.Hyper-V sayesinde sunucunuzdaki dosyaları bir diğerine rahatlıkla taşıyabilirsiniz. En güzel özelliği bence budur.Çünkü sunucular bildiğiniz gibi şirket ağında önemli bir yapıya sahiptir.Bazı durumlarda sunucu üzerindeki dosyaları bir diğerine hızlı bir şekilde aktararak ve bunun üzerinde hangi işlemi yapacağınızı seçerek etkili bir ağ performansını sağlayabilirsiniz.
4-Hyper-V üzerinden sanal ağınız üzerinde gerekli analiz işlemlerin yapabilirsiniz.Böylece hangi networkte ne kadar paket birikmesi var,paylaşılmış olan dosyalarda herhangi bir sıkıntı var mı?Network üzerinde herhangi bir güvenlik açığı oluşmuş bunlar gibi sorunları bu sayede çözebilirsiniz.
5-Hyper-V maliyet bakımından oldukça ucuzdur.Bu yüzden birçok şirket tarafından kullanılamaya başlanmıştır.
6-Hyper-V üzerinde gerekli olan işlemleri yaparak yedek olarak kullandığınız Vm’leri bir diğerinden diğerine aktarmak oldukça kolaydır.Tek yapmanız gereken ağ üzerinde gerekli olan replikasyonları yaparak bunları birbirine entegre etmektir.
7-Birden fazla işletim sistemini aynı anda kullanabilir. Gerekli gördüğünüz anda bunları birbirine basit bir şekilde bağlayabilirsiniz. Ev kullanıcıları bakımından oldukça yaygın olarak kullanılan bir özelliktir.
8-Hyper-V sayesinde kullandığınız harddiskleri birbirine bağlayarak muhteşem bir performansa sahip olabilirsiniz.
9-Sanal ram özelliğini bilgisayarınızın özelliklerine bağlı olarak rahatça kullanabilirsiniz.

Hyper-V Clon (Export-Import)

Sanal Makineleri Klonlamak, varolan sanal makinelerin başka bir kopyasını oluşturmayı ifade eder. Bir sistemin yeniden yükleme gerçekleştirmeye gerek kalmadan kopyalanıp çoğaltılmasını sağlayan dağıtım açısından çok kullanışlı bir özelliktir. Buna ek olarak, klonlanmış sanal makine aynı zamanda üretimdeki mevcut sistem ve uygulama ortamını koruyarak, üretim sanal makinesine herhangi bir değişiklik veya güncelleme uygulanmadan önce test ve değerlendirme yapılmasına izin verir.

Öncelikle Hyper-V konsolumuzu açıyoruz.

Hyper-V Konsolu

Dışa aktarma istediğimiz VM sunucusu üzerinden sağ tıklıyoruz ve “ver” (Export) seçeneğine tıklıyoruz.

VM’yi kopyalamadan önce, VM için benzersiz güvenlik tanımlayıcısını (SID) sıfırlamak ve kaldırmak ve iki bilgisayarın aynı IP adresine veya iki bilgisayarın aynı bilgisayar adına sahip olması gibi sorunlardan kaçınmak için kaynak VM’yi Sysprep yardımcı programıyla hazırlamak isteyebilirsiniz. Bu adım, aynı ağdaki Active Directory (AD) etki alanına katılan, ancak çoğu zaman gerekli olmayan ve genellikle iş istasyonu olarak çalışan sanal makineler için atlanabilen VM için yapmanız gerekebilir.

Hyper-V Export

Dışa aktarmak istediğiniz VM sunucusunu işaretledikten sonra kaydetmek istediğimiz konumu seçiyoruz.

Export dosyasının yerini belirleme işlemi sırasında sanal sabit disk (VHD) bulunduğu klasörü seçmeyiniz.

Dışarı aktar düğmesi ile işlemi başlatıyoruz.

İşaretli olanda dışa aktarma yüzdesini izleyebilirsiniz.

Hyper-V Import İşlemi

Hyper-V Konsolunun sağ tarafında bulunan konsol üzerinden Yeni Sanal Makinayı Al ( Import Virtual Machine) seçeneğini tıklıyoruz.

Import işlemi için bir sihirbaz açılacak.

Sihirbazın ilk adımın da ileri butonu ile devam ediyoruz.

İkinci adım da ise IMPORT edeceğimiz dosyanın yolunu gösteriyoruz ve ileri diyoruz.

İleri dediğimiz zaman hedef olarak gösterdiğim klasörün içinde Hyper-V üzerinden export işlemi ile aldığım snapshot dosyasını buldu.

İleri’yi tıklattıyacağınız için sanal makineler dosyasını (.vhd dosyaları) depolamak için bir klasör konumu belirtmeniz istenecektir. Burada, VM’yi aynı ana bilgisayar üzerinde klonlıyorsanız, kaynak sanal makinenin sanal sabit disklerinden farklı bir klasör konumu belirtmelisiniz.

Hyper-V üzerinden Export-Import işlemimizi bu şekilde tamamlayabiliriz.

Bir Cevap Yazın

%d blogcu bunu beğendi: