Tüm uygulamalarda olduğu gibi, MSEschange Serverda‘da yeterli depolama kapasitesi ve disk performansı düzgün olması gerekmektedir. Özellikle MSExchange 2016 ile değişen mimari sebebiyle Exchange Server‘da Disk I/O performansı oldukça önemlidir.
Başarılı bir MSExchange dağıtımı için aşağıdaki maddeler oldukça önemlidir;
- MSExchange bulunduğu sunucuda kullanılan disklerin (System, Database veya LOG vb.) I/O Latency sürelerinin performansı.
- Backup veya Restore işleminin performanslı olması.
- LUN‘larınız için seçilen RAID yapılandırılması ve backup ortamınızda yeterli alana sahip olmanız gerekmektedir.
.edb dosyası ile veritabanı LOG’larını ayrı sürücülerde bulundurabilirsiniz, bu işlem MSExchange Server‘ın veritabanının bulunduğu diskin daha performanslı çalışmasını sağlayabilir.
Performans sorunları ile uğraşırken Resource Monitor bölümünde “\LogicalDisk(*)\Avg. Disk sec/Read” and “\LogicalDisk(*)\Avg. Disk sec/Write” sekmelerini izleyerek neyin yanlış olduğunu doğruyalayabiliriz.
Varsayılan olarak, MSExchange Server otomatik olarak performans LOG’ları tutmaktadır. MSExchange Server‘ın kaydettiği performans LOG’ları 1 dakikalık arayla çalışmaktadır ve bu yüzden bazı durumlarda Disk Latency sorunlarını düzgün şekilde tespit edememekteyiz. Bunun için her veri noktası arasında tüm I/O ortalamalarını almanız gerekmektedir.
Aslında yaşanılan Disk I/O problemini sadece Windows kaynaklarını izleyerek tespit edilmesi zor bir işlem. Yaşanılan sorun OS dışından kaynaklanabilir, yani OS dahil tüm altyapıdaki LOG’lar incelenmesi gerekiyor ve karşılaştırılması gerekiyor. Karşılaştırma işleminden sonra kesin bir sonuca varabilirsiniz. “\LogicalDisk(*)\Avg. Disk sec/Read” ve “\LogicalDisk(*)\Avg. Disk sec/Write” değerleri ile Storage tarafından alınan değerler bire bir karşılaştırılarak aralardakı tutarsızlıkların tespit edilmesi gerekiyor ve alınan aksiyonun bu bilgilere göre yapılması gerekiyor.
- Toplanan iki farklı veri arasında farklar nelerdir? Arada oluşan Latency neyden kaynaklı tespit edilmesi gerekiyor (kablolar, HBA kartları vb.)?
- Benzer veri toplama türlerini karşılaştırmanız önemli. Bir disk I/O ortalama gecikmesini 5 saniyelik aralıklarla toplarsa ve başka bir ortam 1 dakikalık aralıklarla toplarsa, karşılaştırma sorunun nerede olabileceğine dair yanlış bir sonuç sağlayabiliyor.
- Windows tarafında da gecikme olduğunda verilere donanım tarafından bakılması gerekiyor.
Bazen nadir durumlarda, disk I/O sorununu belirlemek düşünüldüğünden daha zor olabiliyor, tamamen OS ve doanım tarafında oluşan LOG’ların toplama sürelerinden kaynaklı oluyor genelde. Sunucu disk I/O’su ortalama 1ms olduğunda ve 22ms’ye kadar yükseldiği durumlarda aslında her şey yolunda gibi gözükebiliyor. Bu tarz durumlarda Event Viewer üzerinde 533 ID aranabilir, Event ID 533 disk I/O problemini işaret eder ve sorunun tanımlanmasına yardımcı olabilir. Örnek: Bir veritabanı için yazma isteği oluşuyor ve bu yazma isteği 28 saniye sonra tamamlanmazsa eğer I/O problemi için 533 ID oluşuyor.
LogName: Application
Source: ESE
Event ID: 533
Date: 5/6/2019, 6:31:12 PM
Task Category: General
Level: Warning
User: N/A
Computer: ServerA.contoso.com
Description:
Information Store – DB11 (22832) DB11: A request to write to the file “S:\DB11\DB11.EDB” at offset 93518757888 (0x00000015c6270000) for 32768 (0x00008000) bytes has not completed for 28 second(s). This problem is likely due to faulty hardware. Please contact your hardware vendor for further assistance diagnosing the problem.
Event ID 533 LOG’unu gördükten sonra disk performansını izlemeniz gerekmektedir. “Avg. Disk sec/Write” değerini detaylı olarak bakabilirsiniz, “Avg. Disk sec/Write” değeri yazma isteği oluştuktan sonra artış göstermiyorsa ve %0 olarak kalıyor daha sonra birden artış gösteriyorsa bu tutarsızlık yaşamış olduğunuz sorunu detaylandırabilirsiniz ve Storage tarafında oluşan LOG’larla karşılaştırabilirsiniz.
MSExchange sunucusu aktif olarak çalışırken “Avg. Disk sec/Write” değeri bu kadar düşük olmaması gerekmektedir. “Avg. Disk sec/Write” değeri düşük ve sabit kalmaması gerekmektedir.