Merhaba, bu makalemiz VMware Workstation 16 Pro üzerinde VMware ESXi 7 kurulumunu ele alacağız. Nested Virtualization mimarisi ile iç içe sanallaştırma mimarisi oluştu. VMware Workstation ile Hyper-V Nested Virtualization mimarisini desteklemeye başladılar.


Kurulum adımlarına başlamadan önce VMware Workstation üzerinde kuracağım ESXi ile Gerçek ortamda kurulan ESXi aynı olduğunu belirtmek isterim. VMware Workstation uygulamamızı açıyoruz ve Create a New Virtual Machine butonu ile başlıyoruz.

New Virtual Machine penceresi üzerinden Typical seçeneği ile devam ediyorum.

İşletim sistemi kurulum aşamasını sonra yapacağımız için “I will install machine will be created with a blank hard disk.” seçimiyle ilerliyoruz. Normalde kuracak olduğumuz işletim sisteminin CD/DVD-Rom üzerinden kurulum medyasını veya bilgisayarımızda var olan ISO dosyasını gösterebiliriz. Next ile ilerleyelim.

Kurulumu gerçekleştireceğimiz işletim sistemi platformunu belirteceğimiz pencereye ulaşıyoruz ve ESXi yapısını işaretliyoruz.

Kurulacak olan sanal makinamıza bir isim verip, sanal makinamızın dosyalarının tutulacağı alanı belirledikten sonra Next ile bir sonraki adıma ilerleyelim.

Disk boyutu olarak 142 Gb geliyor ama ben 160 GB olarak değiştirdim. Normalde bu ekranda sanal makine tanımlanırken, Allocate all disk space now seçeneği gelir. ESX doğrudan fiziksel yapı üzerine kurulduğu için bu ekranın gelmemesi normal. Diğer seçenekler kısaca aşağıdaki gibi açıklayalım.
Store virtual disk a single file : Oluşturulacak olan bir sanal makine tek bir dosya üzerinde oluşturulur. Normalde hep tercih edilen disk oluşturma yöntemi budur. Olumsuz yanı bazı dosya sistemlerinde dosya sisteminden büyük olan sanal disk dosyasının kopyalanması yapılamaz. Örnek olarak Fat bir flash bellek üzerine 4 Gb’tan büyük dosya atılamaz.
Split Virtual into multiple files: Sanal makina dosyasını parça parça kaydetme işlemi sağlıyor. Sanal sunucu diskini farklı bir bilgisayara kopyalamak gerekir ise küçük boyutta formatlanmış dosya sistemine sahip disklere kopyalama imkanı sunar

Bir sonraki ekran da finish butonuna ulaşıyoruz ama ISO dosyamızı mount etmek için customize hardware butonuna tıklıyorum.

Customize Hardware butonun tıkladıktan sonra, New CD/DVD sekmesi üzerinden Use ISO image file seçeneğini kullanarak ESXi7 iso dosyamızın yolunu belirtiyorum.


Close ve Finish butonu ile yapılandırmayı bitiriyorum.
Kurulum için hazırız. Oluşturduğumuz VM yapısını power on ile başlatalım.

Enter ile kuruluma devam ediyoruz.


Sistem taraması sonrası yapımız üzerinde bir tane storage alanı buldu. Eğer bu sunucu gerçek bir ortamda bulunsaydı, arka planda bir storage ortamına bağlıysa tüm bağlantıları kesip kuruluma devam etmeniz gerekir. Yanlışlıkla bu sunucu üzerine atanan LUN ile devam ederseniz, o LUN üzerindeki tüm verilerin silinmesine neden olabilirsiniz. Onun için sadece management network kabloları takılı iken kurulum yapmanız. Biz ENTER ile devam ediyoruz.

Klavye dili seçmemiz gerekmekte. Siz isterseniz default yapı ile devam edebilrisiniz.

ESXi yapısı için root şifresi belirlememiz gerekiyor.

Workstation üzerinde kurulum gerçekleştirdiğimiz için uyarı vermekte bu uyarıyı enter diyerek pas geçiyoruz.
Kurulumu onaylamak için F11 diyoruz.

Kurulum işleminin devam edebilmesi için reboot izni veriyoruz.


Kurulum için son yapılandırma işlemi tamamlanıyor.

Kurulum işlemimiz bitti.

Network yapılandırması yapmak için enter diyerek kurulum esnasında belirttiğimiz root şifresini giriyoruz.

Ben DHCP tarafından atanmış IP Adresini static olarak ayarlayacağım.
Bunun için Configure Management Network nesnesi ile devam etmemiz gerekiyor.

Biz ip ayarlarımızı düzenleyeceğimiz için IPv4 Configuration menüsüne gelip Enter ile içeriği açalım.
Set static IPv4 address and network configuration seçeneği ile Statik IP kullanacağımızı belirtelim ve ENTER ile kaydedelim.

Bu şekilde enter diyerek ayarlarımızı kaydediyoruz.

ESXi arayüzüme erişmek için bilgilerimi browser çubuğuna giriyorum.

ESXi 7.02 kurulumumuz tamamlandı.
Şimdi ise VMware Workstation Connect to a Remote Server özelliğini aktif edelim.

ESXi server bilgilerimizi giriyoruz ve connect diyoruz.

Connect to a server erişimimiz tamamlandı. Bunun sayesinde bir çok ayarı burdan yönetebiliriz.

Bir başka makalemizde görüşmek üzere.